Van korenbloemen tot papavers

In januari van dit jaar kreeg ik een prachtig mooie opdracht om vijf aquarellen te maken van diverse veldbloemen van korenbloemen tot papavers.  De foto’s van de bloemen werden door de opdrachtgever verstrekt. Ik mocht er zolang over doen als nodig was, dus er was geen stress!

De aquarellen zouden in een bepaalde compositie bij elkaar aan de muur gehangen worden.

Nu is het best lastig om exact een foto na te schilderen. En eigenlijk is dat ook niet zo spannend. Maar door een eigen twist van kleuren, penseelgebruik en stijl zijn het eigen werken geworden.

Een hele leuke uitdaging!  En na er enige weken aan gewerkt te hebben en nu ik ze zo bij elkaar zie, ben ik er best wel een beetje trots op!

Dank je wel C. voor deze mooie opdracht en het vertrouwen in mijn kunnen.

Janneke

 

Zie hier de studies en eindresultaten met een korte toelichting.

De korenbloemen

Voordat ik aan een aquarel begin maak ik nauwkeurige schetsen en voorstudies voor de kleuren. Als ik tevreden ben over de compositie zet ik met veel water en een beetje kleur een basis neer op het aquarelpapier. Iedere aquarel wordt in transparante laagjes opgebouwd. Door meer kleur te gebruiken en wat meer details aan te brengen worden de bloemen extra in de picture gezet.

 

 

 

EINDRESULTAAT 25X25

 

De witte vlinder

De vlinders mogen in deze serie niet ontbreken. Bij de witte vlinder heb ik na de schets wat maskeervloeistof op die gedeeltes aangebracht die ik graag wit wilde laten. Zo kon ik makkelijker met een nat in nat techniek de achtergrond schilderen. Als laatste heb ik de paarse bloemen wat extra kleur gegeven.

EINDRESULTAAT 25X25

 

De blauwgroene vlinder

Ter voorbereiding van deze aquarel heb ik, nadat ik een lichte schets had gemaakt, het hele papier lichtvochtig gemaakt. Met een losse toets heb ik vorm van de vlinder geschilderd, zodat het een speels geheel werd. Daarna heb ik met een fijn penseeltje meer contouren aangebracht.

EINDRESULTAAT 25X25

 

De papavers

Ook voor het maken van deze aquarel heb ik gebruik gemaakt van de nat in nat techniek. Het uitlopen van de kleuren is moeilijk te sturen. Daarom heb ik deze wel 4 keer gemaakt, voordat ik tevreden was met het eindresultaat. Toen ik eenmaal de penseelslag te pakken had ging het goed.

 

EINDRESULTAAT 25X25

 

De hortensia’s met rozenbottels

Dit is de enige aquarel waar ik wat langer mee bezig ben geweest. Door eerst een schets te maken en delen te maskeren met maskeervloeistof, kreeg ik een beetje houvast om de vormen goed te kunnen onderscheiden.  Door zowel positief als negatief  te schilderen ontstaat er een speelse compositie van vormen en geven de donkere stukken een mooie diepte. Omdat de stijl van de laatste aquarel afwijkend is van de andere, zal deze een eigen ereplaatsje aan de muur krijgen.

 

 

EINDRESULTAAT 25X25

 

 

 

Facebooklinkedin
Gepubliceerd
Gecategoriseerd als BLOG

14 reacties

 1. Dag Janneke! Heel mooi Gods schepping en de gave die Hij jou gegeven heeft en dat wij daarvan mogen genieten! Ik vind de korenbloemen prachtig (één mijn favoriete bloemen vooral vanwege de kleur, die je prachtig hebt getroffen!) Ook ik houd me aanbevolen voor de kaarten, als ze klaar zijn. Lieve groetjes, Clea

  1. Hoi Clea, ik ben ook heel blij met deze schildergave. Zodra ik wat aquarelkaarten van veldbloemen klaar heb geef ik je een seintje. Lieve groet terug, Janneke

 2. Wat prachtig Janneke, en leuk om ook te lezen hoe je het voorwerk hebt gedaan. En inderdaad met een goed voorwerk kom je tot dit prachtige resultaat. Echt heel mooi!

 3. Dag Janneke, wat een prachtige aquarellen !! Ik vond het heel leuk ook iets van het proces te zien; je maakt echt prachtige dingen.
  Heb je van deze blooemenaquarellen ook kaarten gemaakt ?
  Dan kom ik gelijk naar je toe😀.
  Ik hoor het wel.
  Hartelijke groet,
  Sabien Kooijman

  1. Goedemorgen Sabien,

   Dank je wel voor je mooie reactie. Ik heb er nog geen kaarten van gemaakt, maar ik ben het zeker van plan. Zodra ik ze klaar heb krijg je van mij een berichtje.

   Groeten
   Janneke

 4. Hoi Janneke,
  Je opdracht-aquarellen zijn heel mooi geworden.
  Al je voorwerk heeft een keurig resultaat opgeleverd.
  Knap werk verricht.
  Warme groet,
  Abel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.